Vijeće veleučilišta i visokih škola na svojoj 10. sjednici održanoj 17. prosinca 2020. jednoglasno je donijelo odluku kojim podržava prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Vijeće snažno podupire prijedloge izmjena koje se trenutno nalaze u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, kojima se razdvaja razine stručnih i sveučilišnih studija u razinama HKO-a, a kojima one ostaju vezane uz istu razinu Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF).

Vijeće smatra kako ove izmjene u cijelosti implementiraju Odluku U-I-2854/2018 U-I-2855/2018 Ustavnog suda Republike Hrvatske te istovremeno potvrđuju različitost, ali i jednaku vrijednost stručne i sveučilišne vertikale binarnog sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj te jasno diferenciraju dva jednako vrijedna stupa obrazovanja unutar hrvatskog sustava visokog obrazovanja: stručne i sveučilišne studije. 

Navedeni prijedlog zakona razdvaja i razlikuje razine kvalifikacija stečenih završetkom preddiplomskih stručnih studija (razina 6.st) od razine kvalifikacija stečenih završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija (razina 6.sv). Jednako tako, razdvajaju se i razlikuju se razina kvalifikacija stečenih završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija (razina 7.1.st) od razine kvalifikacija stečenih završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija (razina 7.1.sv).

Vijeće je od donošenja Odluke Ustavnog suda iz ožujka ove godine, aktivno sudjelovalo u dijalozima o pitanju Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te se beskompromisno zalagalo za jednakost uz jasnu diferencijaciju, što je konačnim prijedlogom Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru i postignuto.

Odgovori