Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola doc. dr. sc. Damir Jugo sudjelovao je na mađarsko-hrvatskoj rektorskoj konferenciji koja se održala na Sveučilištu u Pečuhu 22. rujna 2022. godine. Sastanak je održan na inicijativu mađarske rektorske konferencije s ciljem utvrđivanja područja na kojima postoji značajan prostor za suradnju hrvatskih i mađarskih visokih učilišta, a okupio je rektore, prorektore, dekane i druge čelnike visokih učilišta te druge visoke uzvanike s obje strane.

Hrvatsku delegaciju predvodio je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, a mađarsku Prof. Dr. László Borhy, predsjednik Mađarske rektorske konferencije i rektor Sveučilišta Eötvös Loránd. Osim predstavnika visokih učilišta, sastanku su među ostalima prisustvovali i veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić i generalni konzul RH u Mađarskoj sa sjedištem u Pečuhu Drago Horvat.

Na sastanku su međusobno predstavljeni sustavi visokog obrazovanja Hrvatske i Mađarske te izazovi s kojima se visoka učilišta susreću u svome svakodnevnom radu. Predstavljene su i pojedine institucije čiji su predstavnici sudjelovali na sastanku te je otvorena tema mogućnosti uspostavljanja i produbljivanja suradnje između visokih učilišta s obje strane.

Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Damir Jugo predstavio je sudionicima sastanka Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i njegove članice, specifičnost stručnih studija u Hrvatskoj te njihov značaj za sustav visokog obrazovanja, ali i hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

Na sastanku je zaključeno kako kvalitetna suradnja hrvatskih i mađarskih visokih učilišta nedvojbeno postoji, ali i da postoji volja i interes s obje strane da se razina suradnje značajno proširi na svim područjima, prije svega programa Erasmus, razmjene nastavnika i studenata te istraživačke projekte svih vrsta

Odgovori