Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijeli su nadopune preporuka za održavanje nastave na visokim učilištima, pritom uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju te završetak akademske godine. Primjena nadopunjenih preporuka za održavanje nastave na visokim učilištima vrijedi od 1. lipnja 2021. Nadopunama je cilj omogućiti izvođenje nastavnih sadržaja u prodavaonicama, a koji se ne mogu kvalitetno odvijati na daljinu, a koji su odgađani zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Nadopune preporuka obuhvaćaju mogućnost izvođenja kontaktne nastave na visokim učilištima za praktičnu, laboratorijsku i terensku nastavu, studentske vježbe i seminare te ostalu nastavu kod koje izvođenje na daljinu u velikoj mjeri narušava ishode učenja. Uzimajući u obzir specifičnosti izvođenja nastavnih procesa poput ispita, nadopune predviđaju organizaciju ispita, kolokvija te drugih oblika provjere znanja uživo.

Ako je nužno okupljanje većeg broj studenta, nužno se pridržavati odluka Stožera civilne zaštite koje predviđaju događaje s ograničenjem od 100 sudionika, uz razmak od 2 metra i obvezno nošenje zaštitnih maski. U prilikama većeg broja studenata potrebno je razmotriti oblik hibridne nastave – kombinacija učioničke nastave i nastave na daljinu.

Cjelovite preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja možete preuzeti na poveznici.

Odgovori