Europsko udruženje institucija u visokom obrazovanju (EURASHE), čije je Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske član, povodom ministarske konferencije Europskog prostora visokog obrazovanja u Rimu istaknulo je posebnu izjavu glede principa koje bi se europsko područje visokog obrazovanja trebalo nadovezati i naglasiti prioritetna područja za stručni sektor visokog obrazovanja. 

Europsko područje visokog obrazovanja, shodno društvenim, ekonomskim, tehnološkim, klimatskim i demografskim promjena trebalo bi se temeljiti na akademskoj slobodi i potrebi institucionalne autonomije snažno vezane za dionike; ključnim alatima i načelima za transparentnost, kvalitetu i prepoznavanje te promicanju inkluzivnosti i raznolikosti.

EURASHE ističe potrebu za pojačanim dijalogom između ključnih dionika i akademskih stručnjaka kako bi se odgovorilo na buduće vještine i načine učenja, dok u cjeloživotnom obrazovanju identificiraju prostor i potrebu za novim i fleksibilnim načinima učenja s obzirom na sve različitije potrebe pojedinaca za profesionalnim ili osobnim razvojem. Digitalizaciju smatraju ključnim prioritetom u čemu će svim članicama pomoći u napredovanju. Ulogu stručnog visokog obrazovanja naglašavaju i na regionalnoj razini, a posebice u oporavku regionalnih gospodarstava pogođenih nedavnom recesijom. Čvrstu poveznicu s tržištem rada bit će potrebno nastojati razvijati i bliža veza između učenja i istraživanja, a što će se možebitno odraziti u primijenjenim istraživanjima i inovacijama.

Desetljeće pred nama otvara veliki broj izazova i prilika, a oni kao takvi se ne mogu rješavati isključivo na nacionalnoj razini, već zajedničkim europskim rješenjima s nikad istaknutijom internacionalizacijom visokog obrazovanja. 

Cijelu izjavu EURASHE-a možete pročitati na poveznici.

Odgovori