U srijedu, 4. studenog 2020., održana je online panel rasprava “Izazovi studenata stručnih studija u Republici Hrvatskoj” u organizaciji Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola. U raspravi je sudjelovao i predsjednik Vijeća doc. dr. sc. Damir Jugo, prof. v.š. u ime veleučilišta i visokih škola, a prijenos rasprave je pratilo više od 1500 gledatelja.

Okupljeni sugovornici na samom su početku rasprave postigli konsenzus o tome kako je binarni sustav strateško pitanje hrvatskog visokog obrazovanja, a samim time i donošenje izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji osigurava jednakost kvalifikacija studenata stručnih, odnosno znanstveno-stručnih studija, ali na razdvojenim podrazinama sukladno Odluci Ustavnog suda.

Uz doc. dr. sc. Damira Juga, na panel raspravi sudjelovali su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković te predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Ivan Pnjak.

Kao predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola ovo rješenje pozdravljam i smatram prihvatljivim. Ujedno, pozivam sve zainteresirane za ovo pitanje (studente i alumnije stručnih studija, čelnike visokih učilišta, poslodavce i najvažnije, sve političke opcije) da ovom prijedlogu daju podršku i da postignemo konsenzus oko ovog izuzetno važnog pitanja za hrvatski obrazovni sustav. Bilo bi mi izrazito drago da upravo stručni studiji budu tema oko koje će biti postignut politički konsenzus u Hrvatskoj“, rekao je predsjednik Vijeća doc. dr. sc. Damir Jugo.

Prema prijedlogu izmjena i dopuna Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, studenti po završetku preddiplomskog stručnog studija sa stečenom kvalifikacijom će biti svrstani na razinu 6, podrazinu 6.st, a oni koji završe specijalističke diplomske stručne studije steći će kvalifikaciju svrstanu na razinu 7, podrazinu 7.1.st. Dok, studenti sa završetkom preddiplomskih i diplomskih znanstveno-stručnih studija na sveučilištima stječu kvalifikacije na istim razinama, ali s drugačijom oznakom – “sv”.

Konačni prijedlog zakona resorno je ministarstvo proslijedilo u proceduru po hitnom postupku, a tako će prije završnog izglasavanja prijedlog proći Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske; Odbor za obrazovanje, kulturu i znanost te završno čitanje u Hrvatskom saboru.

Odgovori