U organizaciji Slobodne Dalmacije i Šibenskog lista, a pod pokroviteljstvom Zbora veleučilišta Republike Hrvatske u četvrtak 6. srpnja 2023. je u Šibeniku održana konferencija “Perspektive razvoja stručnih studija u Hrvatskoj”. Pozdravne i uvodne govore nazočnima su uputili gradonačelnik grada Šibenika dr. Željko Burić te župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić. Uvodno izlaganje održao je predsjednik Zbora veleučilišta i dekan Veleučilišta Edward Bernays izv. prof. dr. sc. Damir Jugo.

Sudionici konferencije gotovo su unisono istaknuli internacionalizaciju koja otvara mogućnost da obrazovanje postane uspješan izvozni proizvod, privlačeći strane studente da studiraju u Hrvatskoj, ali i konstantnu prilagodbu tržištu rada i potrebama poslodavaca kroz razvoj kompetentnih studijskih programa kao ključ daljnjeg razvoja veleučilišta i stručnih studija u Hrvatskoj.

U uvodnom izlaganju istaknuto je kako su ključne prednosti stručnih studija brza zapošljivost studenata, većinom već za vrijeme studija, ali i mogućnost poslodavaca da bez administrativnih prepreka dijele znanje i iskustva sa studentima. Također, važno je istaknuti da stručni studiji stvaraju manje financijsko opterećenje za državu u usporedbi sa sveučilišnim studijima.

Uslijedila je panel-rasprava koju je moderirao novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić, a u kojoj su sudjelovali dekan Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta Aspira Alen Jerkunica, dekanica Veleučilišta “Marko Marulić” u Kninu Lovorka Blažević, prodekan za nastavu RIT Croatia dr. sc. Milivoj Marković te dekan Veleučilišta Baltazar Zaprešić izv. prof. dr. sc. Ivan Ružić.

Sudionici panela zaključili su kako Veleučilišta u ruralnim područjima Hrvatske imaju ključnu ulogu u zadržavanju stanovništva, pružanju kvalitetnih radnika poslodavcima i privlačenju studenata iz drugih županija te imaju svoju vrijednost i važnost u demografskom i gospodarskom smislu.

Članak o konferenciji možete pročitati na linku.

Odgovori