U četvrtak, 16. rujna 2021. održana je 14. sjednica Vijeća veleučilišta i visokih škola u prostorijama Poslovnog veleučilišta Zagreb. Sjednici Vijeća prisustvovao je državni tajnik za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak. Državni tajnik je u uvodnoj riječi istaknuo vrijednost stručnih studija i binarnog sustava obrazovanja za društvo i tržište rada, najavio doradu temeljnih zakonskih okvira te izradu baze podataka tercijarnog stupa obrazovanja. Vijeće je potom s državnim tajnikom raspravljalo i o posljednjoj verziji epidemioloških preporuka za izvođenje kontaktne nastave u nadolazećoj akademskoj godini.

Na sjednici su potvrđeni predstavnici Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske u povjerenstvima za državne stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja u akademskoj godini 2021./2022. Tri dekanice iz redova veleučilišta i visokih škola imenovane su u povjerenstva resornog ministarstva; dr. sc. Vlatka Ružić (Veleučilište „Nikola Tesla“ u Gospiću) u Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija za posebne skupine studenata, izv. prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić (Tehničko veleučilište u Zagrebu) u Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija za studente u STEM područjima znanosti te Lovorka Blažević (Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu) u Povjerenstvo za dodjelu državnih stipendija za studente nižeg socio-ekonomskog statusa.

Predsjednik Vijeća doc. dr. sc. Damir Jugo ukratko je izvijestio o dosad postignutim rezultatima kampanje za promociju portala strucnistudiji.hr i stručnih studija te najavio prezentaciju sveukupnih rezultata po završetku kampanje, a koja traje sve do sredine listopada. Predsjednik Vijeća podsjetio je dekane na zaključak o provedbi javne rasprave u sklopu visokih učilišta glede Prijedloga Odluke o nužnim uvjetima za ocjenu nastavne i stručne djelatnosti u postupku izbora u nastavna zvanja.

Vijeće veleučilišta i visokih škola jednoglasno je usvojilo zaključak kako svim studentima, djelatnicima i vanjskim suradnicima veleučilišta i visokih škola upućuje apel na cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Odgovori